Russische en Oekraïense miljardairs zijn maandag bijna dertien miljard dollar (9,3 miljard euro) kwijtgeraakt bij het inzakken van de beurzen door de onrust in Oekraïne.

Dat schrijft financieel persbureau Bloomberg dinsdag op basis van een eigen graadmeter. Wereldwijd gingen de allerrijksten voor ruim 44 miljard dollar het schip in.

De grootste verliezers waren de Russische zakenlieden Gennadi Timtsjenko en Leonid Michelson, die samen liefst 3,2 miljard dollar aan kapitaal verloren.

Timtsjenko en Michelson bezitten samen ongeveer de helft van alle aandelen in Novatek, het grootste gasbedrijf van Rusland, dat maandag op de Moskouse beurs achttien procent aan waarde moest inleveren.

Bloomberg baseert zich daarbij op een lijst van de driehonderd rijkste mensen op aarde, die dus eveneens veel verloren bij de beursvallen wereldwijd. De onrust in Oekraïne duwde de beurs van Moskou bijvoorbeeld ruim tien procent in het rood, terwijl andere Europese beurzen met verliezen van anderhalf procent of meer sloten.