Nederland en de Europese Unie zijn economisch afhankelijker van Rusland dan andersom. Economische sancties tegen Rusland zullen vrijwel zeker leiden tot tegenmaatregelen uit Moskou, die Europa grote schade kunnen berokkenen. 

Dat stelt Ruslandkundige Marcel de Haas van de Rijksuniversiteit Groningen maandag.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken voorspelde zondag dat als de Russen doorgaan met hun agressie tegen Oekraïne en geweld tegen het land gebruiken, westerse landen strafmaatregelen zullen nemen tegen Rusland.

Volgens De Haas is het echter lastig om sancties op te leggen aan het in oppervlakte grootste land ter wereld. ''Zij kunnen ons meer mangelen dan wij hen'', stelt hij. ''Europa kan alleen de export van bepaalde producten tijdelijk stopzetten, maar dan haalt Rusland die producten wel ergens anders vandaan.''

Grotere troef

De expert benadrukt dat Rusland met zijn enorme hoeveelheid aardgas een veel grotere troef in handen heeft. ''Rusland kan besluiten de gasprijs te verhogen of de toevoer van Russisch gas tijdelijk stopzetten. Dat kost ons veel geld, en bepaalde Europese landen zoals Bulgarije en Roemenië zijn voor 100 procent afhankelijk van Russisch gas.''

Het Russische Gazprom, de grootste gasproducent ter wereld, levert naar eigen zeggen ongeveer een kwart van de Europese aardgasbehoefte. Vorig jaar werd een record van 161,5 miljard kubieke meter Russisch gas naar Europa en Turkije getransporteerd.

Wanneer Brussel besluit tot een boycot van de handel met Rusland, zal dit waarschijnlijk ook schadelijk zijn voor Nederlandse bedrijven. Op het gebied van de handel is Nederland een van de grootste partners van de Russen, blijkt uit gegevens van Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Invoer

De invoer uit Rusland naar Nederland bestaat voor 94 procent uit minerale brandstoffen. Naast gasexporteur zijn de Russen de laatste jaren ook de belangrijkste olieleverancier van Nederland. Vanuit ons land gaan er vooral machines, vervoermiddelen, chemische producten en landbouwproducten naar Rusland. Ook voedingsmiddelen en levende dieren zijn belangrijke exportproducten.

Volgens de meest recente CBS-cijfers bedroeg de waarde van de Nederlandse invoer uit Rusland over de eerste 11 maanden van vorig jaar 18,8 miljard euro. De export naar Rusland was in de die periode goed voor een bedrag van 6,4 miljard euro.

Achtergrond: Wordt de Krim weer Russisch?

Zes dingen die u moet weten over Oekraïne 

Alle berichten over Oekraïne