Breng de bulk van de taken die deelgemeenten en stadsdelen uitvoeren, zoals het afgeven van paspoorten en rijbewijzen, onder bij Albert Heijn. 

Dan heb je helemaal geen nieuwe, kostbare bestuurslaag nodig. Bovendien is de vestigingsdichtheid van deze supermarkt veel beter dan gemeentekantoren.

Dat stelt politicoloog Rinus van Schendelen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart betekenen voor Amsterdammers en Rotterdammers dat ze ook leden kiezen voor de nieuwe bestuurscommissies en gebiedscommissies; voorheen respectievelijk stadsdelen en deelraden.

Van Schendelen heeft niet veel op met de komst van de nieuwe bestuurslaag, omdat het in zijn ogen allemaal veel beter en goedkoper kan. ''Ik ben buitengewoon kritisch over de contouren van deze nieuwe structuur. Als je nu eens gaat wegstrepen waar deelgemeenten voor zijn'', zegt Van Schendelen.

Nieuw businessmodel

''Het afgeven van de paperassen kan Albert Heijn regelen en het afgeven van vergunningen, wat toch vaak klachtenaffaires zijn, kunnen bij het stadhuis worden ondergebracht. Het verkrijgen van een vergunning voor het kappen van een boom of aanbouw aan je huis is door Den Haag al zo vergemakkelijkt dat dat niet veel werk meer inhoudt’’, zegt de politicoloog.

Schades in wijken en buurten kunnen burgers zelf oppakken, vindt Van Schendelen. ''En geef de mensen daar een klein bedrag als ze een reële schade melden.’’ Hij ziet een nieuw businessmodel voor buurt- en sportverenigingen ontstaan. Waar die vroeger wat geld verdienden aan oud papier, kunnen ze dat nu verdienen met een schouw door de buurt.