De Duitse regering heeft een klacht ingediend bij het Europese Hof van Justitie vanwege het door eurocommissaris Joaquin Almunia ingestelde onderzoek naar de energiesubsidies in het land. Dat schrijft de Duitse televisiezender ARD vrijdag.

Een woordvoerder van het hof kon nog niet bevestigen of er inderdaad een aanklacht is ingediend. Er zit doorgaans een aantal dagen voordat een ingediende aanklacht openbaar wordt gemaakt. Het is in ieder geval wel mogelijk om het besluit van de Europese Commissie om onderzoek te doen aan te vechten, gaf de zegsman aan.

In Duitsland zijn honderden grote bedrijven uitgezonderd van het betalen van een heffing op groene energie. Huishoudens moeten die heffing wel betalen. Met de heffing betaalt de Duitse overheid de overgang naar groene energie in het land. Daarnaast krijgen bedrijven die groene energie opwekken een gegarandeerde afnameprijs.

De Europese Commissie kondigde eind vorig jaar aan te gaan onderzoeken of deze regelingen niet een verboden vorm van staatssteun zijn. Nederlandse bedrijven hebben al vaak geklaagd over de financiële voordelen voor hun Duitse concurrenten.

Bondskanselier Angela Merkel was al meteen fel gekant tegen het onderzoek van Almunia. Het onderzoek zou volgens haar 'banen in gevaar brengen'.