De inflatie in de eurolanden is in februari gestabiliseerd op 0,8 procent. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag op basis van een eerste schatting.

De geldontwaarding in de eurolanden ligt sinds december vorig jaar op hetzelfde lage peil. De inflatie is met 0,8 procent aanzienlijk lager dan het niveau van iets minder dan 2 procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) naar streeft.

Eurostat gaf bij de eerste schatting geen cijfers van afzonderlijke landen. Het Spaanse statistiekbureau meldde vrijdag dat de inflatie in Spanje deze maand is gedaald tot min 0,1 procent.

Volgens een voorlopige schatting zakte de inflatie in Duitsland in februari tot 1,2 procent. De meest recente stand van de Nederlandse inflatie wordt volgende week donderdag gepubliceerd.

De lage inflatie kan de ECB ertoe zetten de rente in de eurozone verder te verlagen. ING-econoom Martin van Vliet denkt echter dat de stabilisering in februari ervoor kan zorgen dat de centrale bank dit besluit nog even voor zich uitschuift.

De ECB neemt volgende week donderdag een besluit over het rentepeil van de komende maand. Na een onverwacht sterke daling van de inflatie verlaagde de ECB de rente in november vorig jaar tot het historisch lage peil van 0,25 procent.

Werkloosheid

De werkloosheid in de eurozone is in januari bovendien gestabiliseerd op 12 procent van de beroepsbevolking. 

De werkloosheid in de eurolanden staat al sinds oktober vorig jaar op nagenoeg hetzelfde peil. Het totaal aantal werklozen in de eurozone liep vorige maand wel met 17.000 personen op, tot 19,18 miljoen.

De laagste werkloosheid werd gemeten in Oostenrijk (4,9 procent) en Duitsland (5 procent). De arbeidsmarkt is onveranderd het slechtst in Griekenland en Spanje.

In Spanje stond de werkloosheid vorige maand op 25,8 procent. In Griekenland had in november vorig jaar, de meest recente maand waarover cijfers beschikbaar zijn, 28 procent van de beroepsbevolking geen betaalde baan. De werkloosheid in Nederland steeg volgens de Europese definitie vorige maand een fractie tot 7,1 procent.

In de hele Europese Unie bedroeg de werkloosheid vorig jaar 10,8 procent. Ook dat percentage is al sinds oktober stabiel.

De jeugdwerkloosheid in de eurozone bedroeg vorige maand 24 procent. Op dit vlak werden de laagste standen gemeten in Duitsland (7,6 procent), Oostenrijk (10,5 procent) en Nederland (11,1 procent). De Griekse jeugdwerkloosheid bedraagt 59 procent, in Spanje staat bijna 55 procent van de personen jonger dan 25 jaar te boek als werkloos.