Banken hebben in januari opnieuw minder leningen verstrekt aan bedrijven en consumenten in de eurozone dan een jaar eerder. 

De krimp was wel iets minder sterk dan in december, zo blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag heeft gepubliceerd.

De kredietverlening aan de private sector nam met 2,2 procent af ten opzichte van januari 2013. Die afname volgt op een daling met 2,4 procent in december.

Huishoudens ontvingen 0,2 procent minder krediet dan een jaar eerder, na een afname met 0,1 procent in december. De kredietverlening aan bedrijven kromp met 2,9 procent

De geldhoeveelheid in de eurozone (M3) groeide in januari met 1,2 procent op jaarbasis. Die graadmeter voor de toekomstige ontwikkeling van de inflatie nam in december met 1 procent toe. In de periode van november tot en met januari groeide de geldhoeveelheid gemiddeld met 1,2 procent.

Rente

De ECB stelde de rente eind vorig jaar naar beneden bij, waardoor de geldstroom van banken groter moest worden. Daardoor moest er meer geld in de economie worden gepompt om de eurozone weer uit de crisis te trekken. De nieuwe daling in leningen is dus een streep door de rekening van de ECB.

De inflatie in de eurozone staat nu op 0,8 procent, terwijl de ECB idealiter een inflatie ziet van net onder twee procent. Volgende week besluit de ECB of aanvullende maatregelen worden doorgevoerd. De centrale bank is terughoudend met het implementeren van nieuwe maatregelen omdat de bank niet te snel te veel geld in de economie wil pompen.