Het technologiecentrum van Shell in Amsterdam-Noord bestaat maandag 100 jaar en om dat te vieren trakteert het bedrijf zijn buren op taart. 

Zo kregen de schippers van de GVB-veerponten 's ochtends vroeg al wat lekkers omdat ze de medewerkers en bezoekers van het Shell Technology Centre Amsterdam (STCA) dagelijks vervoeren.

Ook 300 directe omwonenden ontvingen een tegoedbon in de brievenbus voor een speciale verjaardagstaart.

Het technologiecentrum aan het IJ telt zo'n 900 medewerkers en werkt al 100 jaar aan de ontwikkeling van schonere, efficiëntere en veiligere producten voor de energievoorziening.

Innovatie

''Deze innovaties vinden vanuit Amsterdam hun weg over de hele wereld'', zei locatiemanager Calis van het STCA. ''Dit had niet gekund zonder onze buren in Amsterdam-Noord.''

STCA heeft zich sinds de oprichting in 1914 ontwikkeld tot een van de drie belangrijkste onderzoekscentra van Shell wereldwijd. In totaal staat in Noord 80.000 vierkante meter aan laboratoria, testhallen, werkplaatsen en kantoren. Voor iedere dag is een onderzoeksbudget van 750.000 euro beschikbaar.

Hiervoor is bijvoorbeeld een technologie bedacht voor het maken van schonere en hoogwaardiger transportbrandstoffen uit aardgas.