Creditcardgigant Mastercard gaat de tarieven die banken elkaar onderling berekenen voor het verwerken van binnenlandse creditcardbetalingen verlagen, onder druk van consumentenautoriteit ACM.

Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag bekendgemaakt.

Met de verlaging gaan de kosten voor creditcardbetalingen voor ondernemers, zoals winkeliers en horeca-ondernemers, omlaag.

Het gaat om de tarieven die gelden bij alle creditcardbetalingen, zowel on- als offline. Zij bepalen voor 60 procent de kosten die winkeliers maken als een klant een creditkaart gebruikt.

MasterCard gaat de interbancaire tarieven de komende twee jaar in stappen verlagen. Nu is het tarief 0,9 procent van de transactie. Per 1 juni gaat het naar 0,7 procent, per 1 januari volgend jaar naar 0,5 procent en per 1 januari 2016 naar 0,3 procent.

Juichen

Detailhandel Nederland is verheugd met de tariefsverlaging en spreekt van een ''morele overwinning'' voor winkeliers en consumenten.

''Detailhandel Nederland tekende enkele jaren geleden al protest aan tegen de torenhoge tarieven van creditcardmaatschappijen. Wij juichen deze interventie van de toezichthouder dan ook toe'', aldus Tom Ponjee van de detailhandelsorganisatie.

Eerste stap

De afgedwongen tariefsverlaging is voor Detailhandel Nederland nog maar een eerste stap. ''Het gebruik van de creditcard is na de tariefsverlaging nog steeds veel duurder dan pin.

Bovendien bewijst dit ook dat winkeliers en consumenten in de afgelopen jaren veel te hoge kosten hebben gemaakt. Het zou MasterCard sieren als ze deze terugbetaalt'', zegt Ponjee.

ACM ziet geen aanleiding om nader onderzoek te doen naar een mogelijke overtreding van de mededingingsregels, omdat MasterCard heeft toegezegd de tarieven te verlagen.

MasterCard laat weten dat de toezegging geen erkenning is dat ''de interbancaire vergoedingen van het bedrijf Nederlandse of EU- mededingingsregels en/of andere wetten schenden.''