Imtech staat al enige tijd onder druk. De technisch dienstverlener uit Gouda heeft de afgelopen jaren te maken met fraudepraktijken in Duitsland, Polen en Zwitserland.  

De onderneming moest honderden miljoenen afschrijven, het Imtech-aandeel, begin 2013 nog meer dan tien euro waard, kreeg in juni 2014 de armlastige status van 'pennystock', een situatie waarbij het aandeel onder de 1 euro zakt.

De pijn is nog niet over, want de schuldenlast van het installatiebedrijf loopt verder op waardoor verdere gesprekken met geldschieters over de voorwaarden van afbetalen noodzakelijk zijn. Ook kwamen er begin augustus 2014 tegenvallende berichten over de omzet.

Wat is er allemaal gebeurd? Een overzicht:

Polen

In februari 2013 maakt het bedrijf bekend problemen te hebben in Polen. Vanwege fraude bij onder andere het ambitieuze project om een pretpark te bouwen, moet er minstens 100 miljoen euro worden afgeschreven. Het gaat ook mis bij energieopwekkende biocentrales, eveneens in Polen. De gezamenlijke waarde van die projecten bedraagt 757 miljoen euro.

Toenmalig bestuursvoorzitter René van der Bruggen zegt dat het bedrijf nog over voldoende liquide middelen beschikt om zijn activiteiten door te zetten. Het bedrijf hoeft geen nieuwe aandelen uit te geven om de financiële positie te versterken, is de inschatting van Van der Bruggen op dat moment.

Ondanks de poging tot geruststellende woorden, gaat het aandeel op de beurs onderuit. Aan het einde van deze 4e februari is de waarde van Imtech gehalveerd. 

Toch treden Van der Bruggen en zijn financieel directeur Boudewijn Gerner niet veel later terug uit de directie van Imtech, naar eigen zeggen doen zij dat uit eigen beweging. De bonussen worden door beide bestuurders wel teruggestort. Gerard van de Aast wordt benoemd tot de nieuwe ceo.

De koers van Imtech over de laatste vijf jaar 

Beweeg de cursor over de lijn om de bedragen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Google Finance. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Verdraaien

In juli 2014 komt Van der Bruggen weer in het nieuws. Volgens het Financieele (FD) Dagblad verdraaide hij de feiten bij het Poolse project met het pretpark, dat in juli 2012 nog wordt aangekondigd als "de grootste order ooit" voor Imtech.

In het persbericht waar het project wordt aangekondigd, staat dat het plan "in Nederland was geboren". Maar volgens het FD had de Nederlandse Imtech-tak geen rol gespeeld bij het plan ter waarde van 620 miljoen euro. Toch factureerde Imtech Nederland het avonturenpark aan de uitvoerders

Ook zou het toenmalige bestuur in Gouda volgens de zakenkrant op de hoogte zijn van de ingewikkelde en risicovolle financiering van het megaproject in Polen, iets wat Imtech nu nog steeds ontkent.

Er komt nog meer, voor Imtech nadelig, nieuws aan het licht. Zo onthult opnieuw het FD op 5 augustus dat de echtgenote van de Imtech-topman in Polen een belang van 5 procent had in het avonturenpark. Waarom zij de aandelen had is niet duidelijk.

Duitsland

De fraude beperkt zich niet tot het pretpark in Polen. In oktober 2013 deed Imtech in Duitsland aangifte van fraude. Na onderzoek constateerde het bedrijf valsheid in geschrifte door het voormalige management.

Zo betaalde de oud-topman van Imtech Duitsland een onbekende partij,  die de Goudse onderneming de 'X Groep noemt, ongeveer 30 miljoen dollar, waarvoor geen legitieme zakelijke rechtvaardiging kon worden vastgesteld.

Door de misstanden en slechte controle bij projecten in beide landen moet Imtech in totaal 370 miljoen euro afschrijven.  

Zwitserland

Zwitserland is het derde land waar fraude wordt geconstateerd bij de technisch dienstverlener. Het Zwitserse Openbaar Ministerie doet onderzoek bij Imtech-dochter Fritz & Macziol.

De onderneming, die in 2006 werd overgenomen, zou ambtenaren omkopen en de Zwitserse overheid hebben opgelicht met valse facturen.  

Volgens Imtech waren bij Fritz & Macziol ''niet-zakelijke relaties'' ontstaan tussen het management en ambtenaren. Die werden door de leiding van het bedrijf overmatig in de watten gelegd, terwijl sprake was van een overdreven informeel contact.

De boekhoudschandalen worden hard afgestraft op de beurs. Op 6 juni ging het aandeel tussentijds van de hand voor 95 cent per aandeel en werd daarmee officieel een 'pennystock'.

De technisch dienstverlener was een jaar eerder nog genoteerd aan de AEX, de aandelenbeurs waar de grootste Nederlandse fondsen zijn genoteerd. Sinds 2014 is Imtech opgenomen in het minder prestigieuze Midkap.

Om uit de problemen te komen en de schulden terug te dringen, wil Imtech zijn ICT-divisie verkopen en houdt het verder alle opties open. Het uitbrengen van nieuwe aandelen is daar een van.