De Finse overheid laat een doelstelling varen om in het laatste jaar van de regeerperiode de opmars van de staatsschuld te beëindigen. 

De daarvoor benodigde bezuinigingen van 3 miljard euro zullen worden uitgesmeerd over meerdere jaren, waardoor de schuld voorlopig zal blijven stijgen.

Premier Jyrki Katainen verdedigde woensdag het gevoerde beleid dat nodig was om de hoogste beoordeling van de kredietwaardigheid te behouden en het aanzwellen van de staatsschuld te stoppen.

Finland is het enige resterende euroland met een AAA-rating met stabiele vooruitzichten. Volgens vooraanstaande economen, onder wie Nobelprijswinnaar Paul Krugman, heeft het beleid juist geleid tot een diepere recessie. De Finse economie is de afgelopen 2 jaar gekrompen, onder meer door het wegvallen van Nokia als belangrijke aanjager van de technologiesector.

Vergrijzing

De Finse overheid gaat nu uit van een begrotingstekort van 3,2 procent volgend jaar, waar een doelstelling gold van 1 procent.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die woensdag zijn groeiramingen voor Finland verlaagde, stelde dat het land alleen met structurele hervormingen kan opboksen tegen de oplopende schuld en de kosten van een vergrijzende bevolking.

De OESO rekent voor dit jaar op een economische groei van 1,1 procent, waar in november nog werd uitgegaan van 1,3 procent. De werkloosheid piekt volgens de denktank dit jaar in Finland op 8,3 procent, gevolgd door een daling naar 8 procent volgend jaar.