De Duitse economie groeit dit jaar niet met 1,7 maar met 1,8 procent. Dat stelt de Duitse regering woensdag in de nieuwste groeiramingen.

De toename in het bruto binnenlands product wordt vooral aangejaagd door de lage werkloosheid en de stijgende lonen. Vorig jaar groeide de Duitse economie slechts 0,4 procent, zo is de verwachting. 

Anders dan veel landen in de eurozone heeft Duitsland geen last gehad van economische krimp. Bovendien is de werkloosheid in Duitsland 'slechts' 7,3 procent, terwijl in landen als Spanje en Portugal meer dan een kwart van de beroepsbevolking zonder werk zit. 

Banen

De regering verwacht dat het aantal personen met een betaalde baan dit jaar met zo'n 240.000 toeneemt tot het recordniveau van 42,1 miljoen.

De werkloosheid zakt daarbij licht, van 6,9 naar 6,8 procent van de beroepsbevolking. Volgend jaar zwakt de banengroei naar verwachting iets af en stabiliseert de werkloosheid in Europa's grootste economie.

De officiële groeicijfers over het vierde kwartaal worden pas vrijdag bekend. Dan presenteert het Europees statistiekbureau de groei van alle eurolanden tussen oktober en december.