Gemeenten moeten de beschikbare winkelruimte de komende jaren met 20 tot 30 procent terugdringen, anders dreigen steeds meer winkels leeg te komen staan.

Dat stelt een dertigtal deskundigen in een nog te presenteren onderzoek van branchevereniging Inretail en de Nederlandse Raad voor Winkelcentra (NRW), zo schrijft NRC Handelsblad maandag.

Gemeenten en provincies hebben de afgelopen acht jaar te veel winkelruimte gecreëerd, vinden de experts. Het aanbod van winkels groeide sinds 2005 namelijk vele malen sneller dan de consumentenbestedingen.

"Er werden vooral winkelcentra gecreëerd, als de markt er behoefte aan had", schrijven zij.

Consuminderen

Toen in 2008 vervolgens de economische crisis toesloeg, gingen Nederlanders minder besteden. Ook de vergrijzing en de neiging om te 'consuminderen' droegen daaraan bij, aldus de experts, die onder meer hulp kregen van bedrijven als vastgoedbelegger Corio en Heineken, het ministerie van Economische Zaken en verscheidene gemeenten.

Bovendien winkelen Nederlanders steeds meer via internet, waardoor het bezoek aan fysieke winkels terugloopt. De experts verwachten dat over zes jaar bijna zeventig procent van alle aankopen via mobiele apparaten wordt gedaan. "Het is de vraag of we in de toekomst nog kunnen spreken van fysieke winkelstraten", aldus de schrijvers.