Het chemiebedrijf CP Kelco uit Nijmegen is schuldig aan de dood van een werknemer in juli 2009. Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandag bepaald.

Het bedrijf heeft ook de Arbeidsomstandighedenwet overtreden en is voor beide feiten veroordeeld tot een boete van 110 duizend euro. De voormalige directeur werd vrijgesproken.

De werknemer kwam om het leven toen een ontploffing plaatsvond in een machine. Daarna ontstond een grote brand. Volgens de rechtbank heeft Kelco onvoldoende maatregelen genomen om de explosie te voorkomen.

Explosiegevaar

Het bedrijf had in 2002 een procedure ontwikkeld die explosiegevaar moest uitsluiten. De procedure was schriftelijk vastgelegd, maar niet omgezet in de officiële veiligheidsdocumentatie van het bedrijf.

Daardoor werd de procedure nauwelijks in de praktijk gebracht en was hierop ook nauwelijks toezicht.

Veiligheidsmaatregelen

De verdediging voerde aan dat Kelco niet had kunnen voorzien dat het niet uitvoeren van de procedure tot ernstig gevaar of levensgevaar voor de werknemers kon leiden. De rechter ging daar echter niet in mee.

Wel stelde de rechtbank ervan overtuigd te zijn dat het bedrijf 'het overlijden van haar werknemer nooit heeft gewild' en dat 'de nodige veiligheidsmaatregelen zouden zijn genomen, indien de wetenschap van het potentiële gevaar helderder voor de geest had gestaan'.

Boete

Desondanks vond de rechter de door justitie geëiste boete op zijn plaats. "Niet in de laatste plaats als signaal naar de buitenwereld en om herhaling te voorkomen. Veiligheidsbeleid en naleving van de arbeidsomstandighedenregelgeving verdienen permanente, proactieve aandacht van bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen', zo luidt de argumentatie in het vonnis.

De voormalige directeur van het bedrijf is vrijgesproken. De rechtbank oordeelt dat hij tekort is geschoten in de handhaving en controle op het veiligheidsbeleid, maar dit is onvoldoende om hem strafrechtelijk te vervolgen.

Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden tegen de man geëist.