Het Duitse grondwettelijke hof wil aan het Europees Gerechtshof de vraag voorleggen of het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om zo nodig obligaties van eurolanden op te kopen aan de Europese regels voldoet. Dat maakte het hof in Karlsruhe vrijdag bekend.

Het hof buigt zich sinds afgelopen zomer over de vraag of de ECB met het zogenoemde OMT-programma zijn boekje te buiten is gegaan.

Kennelijk is de materie zo ingewikkeld dat het Bundesverfassungsgericht voor het eerst in de geschiedenis advies vraagt aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

De ECB benadrukte vrijdag nogmaals dat het met het programma binnen zijn mandaat is gebleven. De introductie van het programma in het najaar van 2012 leidde er destijds toe dat de financiële markten in de eurozone sterk kalmeerden en de geruchten over het uiteenvallen van de eurozone wegstierven.

De uitspraak van ECB-president Mario Draghi dat de bank ,,er alles aan zal doen'' om de euro overeind te houden, gaf de markten rust.

Unaniem

In een toelichting zegt het Duitse hof dat het niet unaniem kon beslissen of het OMT-programma aan de wet voldoet.

Een meerderheid van de rechters schaarde zich achter het standpunt dat het programma, dat overigens nog nooit in de praktijk is uitgevoerd, de regels overschrijdt. Het hof houdt echter de mogelijkheid open dat het Europees Gerechtshof een andere mening is toegedaan of een oplossing voor het probleem zal kunnen aandragen.

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski is de beslissing van het hof om de zaak over te dragen aan het Europees Gerechtshof ,,een teken dat het hof de grenzen van zijn mandaat over Europese zaken heeft bereikt, of dat de zaak zo delicaat en ingewikkeld is dat het beter is om het door te schuiven''.

Zorgen

Op korte termijn zal dit de eventuele zorgen bij de ECB over het Duitse hof verminderen, maar het is volgens Brzeski niet gezegd dat het Europese Hof van Justitie het beleid van de ECB klakkeloos zal goedkeuren.

Het kan zeker een jaar of langer duren voordat het Europees Gerechtshof zich over de zaak uitspreekt.

Het Duitse hof maakte verder overigens bekend dat het op 18 maart een oordeel zal vellen over de legaliteit van het Europese steunprogramma ESM, dat is opgezet om noodlijdende staten als Griekenland te helpen.