Europese luchtvaartmaatschappijen hebben vorig jaar bijna 3 procent meer passagiers vervoerd dan in 2012. Dat maakte brancheorganisatie ACI Europe donderdag bekend.

De groei bedroeg 2,8 procent en kwam voort uit een ''bescheiden'' toename van 1 procent in EU-lidstaten en een ''verbluffende'' stijging van 9,6 procent in landen buiten de EU als Turkije, Rusland, Noorwegen en IJsland.

Volgens directeur Olivier Jankovec van ACI Europe was er gedurende het jaar sprake van een gestage groei, opkrabbelend van min 1,6 procent in januari naar een stijging van 5,5 procent in december.

ACI is ''voorzichtig optimistisch'' voor dit jaar. Tegenover ''hoopvolle signalen'' dat de Europese economie blijft herstellen, staan negatieve zaken als een vliegtaks in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk.

Luchtvaart

Het feit dat veel luchtvaartmaatschappijen bezig zijn met een herstructurering draagt volgens de brancheorganisatie bij aan onzekerheid over de marktontwikkeling.

Positief is dat de olieprijs zal stabiliseren of zelfs zal dalen en dat er ruimte is om de capaciteit te verhogen. ''Uitgaande van de huidige marktomstandigheden en het doorzetten van de dynamische groei in Turkije en Rusland, rekenen we voor 2014 op een toename in het passagiersvervoer van 3,2 procent.''

Het vrachtvervoer nam vorig jaar met 0,8 procent toe, terwijl het aantal vliegbewegingen met 1,2 procent afnam. ACI Europe rekent voor dit jaar op een groei van 1,5 procent, terwijl het aantal vliegbewegingen met 1,4 procent zou moeten kunnen stijgen.

Meer vliegreizen

Brancheorganisatie IATA ziet ook een toename maar dan van het aantal vliegreizen. De vraag naar vliegreizen is vorig jaar met 5,2 procent toegenomen ten opzichte van 2012, in lijn met de gemiddelde groei in de afgelopen 30 jaar. Dat blijkt uit de passagiersstatistieken over 2013 die de internationale brancheorganisatie IATA donderdag heeft gepubliceerd.

In 2012 nam de vraag ook al met ruim 5 procent toe. De beschikbare capaciteit steeg met een groei van 4,8 procent minder sterk dan de vraag. Daardoor zaten vliegtuigen vorig jaar iets voller dan in 2012, met gemiddeld 79,5 procent van de stoelen bezet. ''Daaruit blijkt duidelijk dat luchtvaartmaatschappijen hun efficiëntie naar een steeds hoger niveau blijven tillen'', aldus IATA-directeur Tony Tyler.

De topman sprak van een ''gezonde toename'' van de de marktvraag, onder zeer moeilijke economische omstandigheden in met name Europa. Bovendien vertoonden de vervoerscijfers volgens Tyler gedurende het jaar een stijgende lijn die als een goede voorbode voor 2014 kan worden gezien.

Luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten (11,4 procent) en Azië (7,1 procent) rapporteerden de sterkste passagiersgroei, gevolgd door Latijns-Amerika (6,3 procent) en Afrika (5,2 procent). De zwakste groei kenden Europese (3,8 procent) en Noord-Amerikaanse (2,3 procent) luchtvervoerders.