Een Chinees conglomeraat heeft in betrekkelijke stilte een groot Nederlands transportbedrijf overgenomen. HNA Group, eigenaar van verschillende luchtvaartmaatschappijen, vliegvelden en hotels, zou drie maanden geleden 'enkele honderden miljoenen euro's' hebben betaald voor het Amsterdamse TIP Trailer Services. 

Het is daarmee een van de grootste Chinese overnames in Nederland, zo schrijft De Volkskrant donderdag.

TIP, dat tot de verkoop in handen was van het Amerikaanse General Electric, bezit door heel Europa een kleine vijftigduizend opleggers.

Daarnaast beheert het bedrijf nog eens 28 duizend aanhangers voor derden. TIP is daarmee marktleider als het gaat om trailers. Het transportbedrijf zet jaarlijks driehonderd miljoen euro om en heeft ongeveer 850 medewerkers.

De overname, die tot dusver onder de radar bleef, is overigens niet de grootste op Nederlandse bodem door een Chinees bedrijf.

In 2002 kocht Li Ka-Shing met zijn bedrijf Hutchison Wampoa de Kruidvat Groep voor 1,2 miljard euro. Ook de overname van afvalverwerker AVR door Chueng Kong - eveneens van Li - was met 943 miljoen euro groter.