Energiebedrijf Nuon heeft vorig jaar door afschrijvingen op zijn elektriciteitscentrales een nettoverlies geleden van 419 miljoen euro. 

Dat meldde het Nederlandse dochterbedrijf van het Zweedse Vattenfall dinsdag.

Het verlies viel daarmee kleiner uit dan een jaar eerder, toen Nuon onder de streep 716 miljoen euro tekortkwam. Het onderliggende bedrijfsresultaat zakte echter met ruim een derde tot 210 miljoen euro, terwijl de omzet met 4 procent daalde tot 3,7 miljard euro.

De pas aangetreden bestuursvoorzitter Peter Smink gaf aan dat de energiemarkt nog steeds "in zwaar weer'' zit en de komende jaren onder druk zal blijven staan. "Met name de toekomstverwachting voor de gasgestookte centrales blijft somber.''

Vattenfall

Moederbedrijf Vattenfall liet eerder op de dag weten door alle afschrijvingen van het afgelopen jaar een nettoverlies van omgerekend 1,5 miljard euro te hebben geleden.

Vattenfall, dat Nuon in 2009 kocht, voert sinds afgelopen jaar een reorganisatie door waarbij in Nederland circa vijfhonderd banen worden geschrapt. Dat proces wordt naar verwachting dit jaar afgerond. Maandag zinspeelde bestuurder Tuomo Hatakka op verdere ingrepen.

Dinsdag gaf bestuursvoorzitter Øystein Løseth aan dat er verder wordt bezuinigd. Het is volgens hem echter nog te vroeg om aan te geven of er daarbij opnieuw banen verloren zullen gaan. "We kunnen niet uitsluiten dat er nog meer banen zullen verdwijnen'', zei de topman in een toelichting. "Maar we moeten eerst de plannen van vorig jaar uitvoeren.''