De tabletmarkt groeide in het vierde kwartaal nog steeds fors, maar door de verzadiging van grote markten als de VS en Europa zijn de tijden van echt explosieve groei voorbij.

Dat stelt onderzoeksbureau IDC op basis van verkoopcijfers over het vierde kwartaal van 2013.

In dat kwartaal werden wereldwijd 76,9 miljoen tablets verkocht, 28,2 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van 2012. Een jaar eerder groeide de markt nog met 87 procent.

In heel 2013 werden 217 miljoen tablets verkocht, zo'n 50 procent meer dan een jaar eerder. "Het wordt steeds duidelijker dat markten als de VS wat consumenten betreft verzadigd raken. Hoewel opkomende markten nog steeds sterk groeien, was dit niet genoeg om de spectaculaire wereldwijde groei van de afgelopen jaren door te zetten", aldus onderzoeker Tom Mainelli.

Volgens hem blijven zakelijke tabletaankopen in westerse landen wel flink doorgroeien, maar wordt 2014 voor de verkoop van tablets aan consumenten een uitdagender jaar.

iPad

Apple bleef in het vierde kwartaal de grootste tabletfabrikant met 26 miljoen verkochte iPads. Dat was goed voor een marktaandeel van 33,8 procent, 4,5 procentpunt minder dan een jaar eerder. De absolute verkopen groeiden met 13,5 procent, minder dan die van de industrie als geheel.

Samsung wist zijn verkopen bijna te verdubbelen naar 14,5 miljoen. Daarmee is het bedrijf de op één na grootste met 18,8 procent van de markt.

De Kindle-tablets van Amazon zijn goed voor 7,6 procent van de wereldwijde markt. Er werden echter zo'n 100.000 Kindles minder verkocht dan een jaar eerder, denkt IDC. Asus en Lenovo hebben beiden tussen de 3 en 4 procent van de markt in handen.

De beste tablets van 2013