De Turkse economie is slachtoffer geworden van het afbouwen van het steunprogramma van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve.

De Federal Reserve maakte onlangs bekend op termijn het opkopen van staatsleningen, in vakjargon tapering, te stoppen. De Amerikaanse economie lijkt weer op het goede spoor te zitten.

Het afsluiten van de geldkraan heeft een ongewenste bijwerking voor veel opkomende economieën.

Veel van het goedkope geld dat de Amerikaanse centrale bank uitgaf baande zich een weg via banken en investeerders naar landen zoals Brazilië en Turkije waar veel meer rendement gemaakt kon worden.

Minder investeringen

Nu de geldkraan wordt dichtgedraaid zijn er ook minder investeringen in deze opkomende economieën. Daar komt nog eens bij dat Turkije wordt geplaagd door corruptieschandalen. Marktanalisten wijten de kapitaalvlucht onder andere aan het aftreden van verschillende ministers.

De waarde van bijvoorbeeld de Turkse lira daalde en de centrale bank van Turkije stond voor een dilemma. 

Een lage valuta maakt het importeren duurder. Een voorbeeld hiervan zijn hogere brandstofprijzen. De centrale bank heeft een doelstelling van 5 procent inflatie, maar met hogere prijzen wordt het halen van deze doelstelling erg moeilijk.

Forse verhoging

Met een forse verhoging van de rente van maar liefst 4,5 procent naar 10 procent, hoopt de centrale bank dit effect tegen te werken. Potentieel gevaar van deze renteverhoging is het drukken van de economische groei. Een hogere rente zal minder leningen betekenen en minder investeringen in projecten.

Na een korte opleving van de lira daalde de valuta toch weer woensdagmiddag. Analisten zien paniek in de valutamarkt ontstaan. Volgens een marktdeskundige in New York die door Bloomberg wordt aangehaald, vrezen handelaren voor een besmetting van het negatieve sentiment in de markt.