Ondanks alle hoopgevende voorspellingen voor de economie, houdt de golf van faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven aan. 

Dinsdag was het opnieuw raak, met de teloorgang van drie bedrijven: garnalenverwerker Heiploeg, juweliersgroothandel Aurum en afvalverwerker Bowie Recycling.

"Dat het nu economisch wat beter gaat, betekent niet dat het aantal bankroeten ineens afneemt. Veel bedrijven hebben hele magere jaren achter de rug, de reserves zijn op", vertelt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.

De gebrekkige vraag naar producten en diensten is volgens hem de voornaamste oorzaak van de faillissementsgolf.

Daarnaast raken veel bedrijven in financieringsproblemen door de strengere eisen van banken. "In 2013 hadden we het hoogste aantal faillissementen ooit, daar komt waarschijnlijk voorlopig geen einde aan", aldus de econoom.

Garnalenleverancier Heiploeg uit Zoutkamp moest dinsdag een doorstart maken, nadat eerder al in de regio Aldel failliet ging.

Ook sprak de rechter dinsdag een faillissement uit over juweliersgroothandel Aurum uit, het dochterbedrijf Siebel Juweliers dat vorige week al bankroet werd verklaard.

Voor de Brabantse afvalverwerker Bowie Recycling, met 200 mensen in dienst, viel dinsdag eveneens het doek. De oorzaak voor dit faillissement is nog onbekend.