KPN werkt aan een eigen gratis chatdienst voor smartphones. Daarmee wil de provider de strijd aangaan met diensten als Whatsapp.

KPN gaat dit jaar berichtenstandaard RCS ondersteunen, meldt de provider tegenover Tweakers.

RCS staat voor Rich Communication Services en is een opvolger van sms en mms, maar werkt via een internetverbinding net zoals diensten als Whatsapp. Een voordeel van RCS is dat het adresboek van gebruikers niet naar een server geüpload hoeft te worden, iets wat bij diensten als Whatsapp nodig is om andere gebruikers aan de hand van hun telefoonnummer te kunnen vinden.

Compatibel

De standaard ondersteunt het versturen van tekst, foto's en video's, ook leent RCS zich voor videochatten en het publiceren van livestreams. In het standaard adresboek van een telefoon met RCS is de onlinestatus van contacten te zien. Van welke mogelijkheden de chatdienst van KPN gebruik maakt zal volgens de provider per toestel verschillen.

Concurrent Vodafone kondigde vorig jaar al een chatdienst aan, ook op basis van RCS, de dienst van KPN zal daar compatibel mee zijn. Of T-Mobile in Nederland ook met een RCS-chatdienst komt is nog niet duidelijk. In Duitsland heeft het bedrijf al een dergelijke dienst uitgebracht, Joyn.

Providers verzetten zich in eerste instantie tegen gratis chatapps als Whatsapp, dankzij de wet voor netneutraliteit is het in Nederland niet toegestaan extra geld voor het gebruik van gratis chatapps te vragen. Bedrijven als Apple, Google en Facebook hebben met de apps iMessage, Hangouts en Facebook Messenger al een tijd eigen chatdiensten beschikbaar.

Bekijk de zes beste alternatieven voor Whatsapp