De politieke onrust in Turkije jaagt steeds meer buitenlandse investeerders weg. De waarde van de Turkse munt zakte vrijdag verder, terwijl Turkse staatsobligaties in hoog tempo worden verkocht.

De lira zakte vrijdag tot de laagste stand ooit ten opzichte van de euro. In de middaghandel was de Turkse munt 0,33 euro waard, wat betekent dat er voor het eerst 3 lira nodig waren om 1 euro te kopen. Ook ten opzichte van de dollar werd een nieuw dieptepunt bereikt.

De afgelopen week ging de lira al hard onderuit door het corruptieonderzoek dat Turkije al tijden in de greep houdt. Tijdens de kerstdagen besloot premier Recep Tayyip Erdogan stevig de bezem te halen door zijn ministersploeg en 10 nieuwe ministers te benoemen. Eerder namen drie Turkse ministers, van wie de zoons waren opgepakt vanwege corruptiebeschuldigingen, zelf ontslag.

Uit cijfers van de Turkse centrale bank bleek vrijdag dat in de afgelopen 2 weken door internationale investeerders voor bijna 2 miljard dollar aan Turkse staatsobligaties is verkocht. Hun totale bezittingen aan Turks schuldenpapier liepen daardoor terug tot iets minder dan 54 miljard dollar. In mei kwam dit bedrag nog uit op het recordniveau van 72 miljard dollar.

De aandelenbeurs in Istanbul stond vrijdag bijna 4 procent in de min.