Kleinere Amerikaanse banken hebben vlak voor Kerstmis een rechtszaak aangespannen tegen de nieuwe regels die de mogelijkheid voor banken om te beleggen in riskante financiële producten fors inperken.

Dat meldden Amerikaanse media.

Volgens de American Bankers Association zullen door de zogeheten 'Volcker Rule' honderden kleine banken voor het einde van het jaar in totaal zo'n 600 miljoen dollar aan verliezen moeten nemen. Zij zullen door de nieuwe regels, die genoemd zijn naar voormalig Fed-voorzitter Paul Volcker, onder meer een bepaald deel van hun collateralized debt obligations (cdo's) in een keer moeten verkopen.

Dat soort ingewikkelde financiële producten, waarin onder meer obligaties en hypotheken worden verpakt, zorgden voor enorme verliezen bij de financiële crisis van 2008. De Amerikaanse toezichthouders werden het eerder deze maand eens over de definitieve tekst van de Volcker Rule, waarmee moet worden voorkomen dat banken zich financieel in de nesten werken.

Banken zullen onder meer niet meer voor eigen rekening, dat wil zeggen met hun eigen geld, mogen handelen om hun winst op te krikken.

Kleinere banken

Volgens de klacht die nu is ingediend worden vooral kleinere banken door de regels getroffen, omdat met name zij houder zijn van het soort producten waar de Volcker Rule paal en perk aan wil stellen. Als deze producten met verlies en snel moeten worden verkocht, zou er minder geld overblijven om te lenen aan bedrijven en particulieren, zo stelt de bankiersvereniging.