Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland treden in 2015 toe tot een hechte economische unie. De Russische president Poetin liet weten dat "de laatste bouwstenen'' voor de samenwerking al zijn geïnstalleerd.

De melden verscheidene Russische media woensdag.

Poetins opmerkingen volgen op een ontmoeting met de Kazachse president Nursultan Nazarbajev op dinsdag, waarbij de twee leiders verscheidene samenwerkingsovereenkomsten tekenden.

De economische unie die over een jaar in werking moet treden, komt in plaats van een veel lossere douane-unie waarin de drie landen al jarenlang participeren.

Rusland hoopt dat ook Oekraïne op den duur lid zal worden van het nieuwe samenwerkingsverband. De kans daarop lijkt te zijn toegenomen nu de regering van dat land deze maand een pact met de Europese Unie heeft afgewezen en in plaats daarvan zich heeft laten trakteren op een lening van zo'n elf miljard euro van Moskou.

Ook andere ex-Sovjetstaten en zelfs andere landen in de regio zouden tot de economische unie kunnen toetreden. Armenië zal mogelijk komend jaar al lid worden van de bestaande douane-unie en komt dan ook in aanmerking voor lidmaatschap van het intensievere samenwerkingsverband. Ook Kyrgizië voert overleg over meer samenwerking.