De werkgelegenheid in drie belangrijke sectoren is de afgelopen drie maanden flink toegenomen. In de productie, de logistiek en de klantenservice ging het aantal vacatures in Nederland de laatste maanden van het jaar flink omhoog.

Dat meldt carrièresite Monsterboard maandag na eigen onderzoek.

In de productie en fabricage steeg het aantal aangeboden banen het snelst, met ongeveer 35 procent ten opzichte van een jaar eerder.

In de klantenservice was sprake van een groei van 28 procent, terwijl transportbedrijven de afgelopen drie maanden zeventien procent meer vacatures plaatsten dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat juist in die sectoren het aantal vacatures groeit, is volgens Monsterboard een teken dat de economie weer aantrekt. "De stijging van dit type vacatures toont aan dat de productie herstelt en de uitvoer van goederen naar sterkere economieën zoals Duitsland en China aantrekt", aldus Gian Zandonà, bedrijfsdirecteur van de Nederlandse tak.

Ondanks de goede ontwikkelingen in exportgerichte sectoren verkeert de arbeidsmarkt volgens Zandonà nog steeds in zwaar weer. "Bovendien heerst er een negatief sentiment op de arbeidsmarkt waardoor de mobiliteit laag is", stelt hij. Pas wanneer werknemers weer vertrouwen krijgen in hun marktpositie, zullen zij zich meer gaan 'bewegen', denkt Zandonà.