Hoe belangrijk is lef tonen? NUzakelijk, uitreiker van de LEF-award tijdens Big Improvement Day 2014, vraagt het aan bekende ondernemers. Vandaag: Roelof Meijer, algemeen directeur bij SIDN, het bedrijf achter de Nederlandse domeinnaam .nl.  

Meijer kwam in 2005 bij SIDN te werken na vier jaar te hebben gewerkt als directeur bij trainingsorganisatie PTC+. Hiervoor was hij actief als technisch consultant en overheidsadviseur in Zambia en Burkina Faso voor een ingenieursbureau en later voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat heeft u als directeur gedaan waarvoor lef nodig is?

"Nou, allereerst zou ik zeggen: die baan sowieso nemen. Allereerst kwam ik niet uit de sector toen ik dat in 2005 deed. Daarnaast was er bij SIDN echt werk aan de winkel: de organisatie dreigde ten onder te gaan aan het succes van .nl."

"Technisch rammelde er nogal wat, klanten waren ontevreden, organisatorisch was er een achterstand en het bedrijf was erg bureaucratisch. Recent: het besluit om met SIDN ook andere activiteiten te ontplooien dan alleen .nl en de eerste successen daarmee en de oprichting van het SIDN Fonds."

Hoe belangrijk is lef om succesvol te kunnen zijn? Wanneer komt lef van pas?

"Ik ben van mening dat dat onontbeerlijk is. Zonder durf en een zekere onverschrokkenheid kom je als leider niet ver. In ieder geval niet ver van de gebaande (hoofd-)wegen. En op de langere termijn komt een organisatie daardoor in de problemen. Voor veranderen en vernieuwen is lef nodig: met aandacht voor de risico’s de blik gericht op nieuwe kansen."

Wat vindt u een goed voorbeeld van lef bij anderen?

"Twee voorbeelden: De Universiteit van Nederland Een initiatief van de jonge ondernemers Alexander Klöpping en  Marten Blankesteijn. Een visie hebben, een heel goed idee, niet bang zijn voor de mogelijke mislukking en er voor gaan. En niet zo maar, maar met een goed plan. En het is een geweldig succes."

"Laura Dekker, jongste zeiler die solo rond de wereld zeilde. Voor velen roekeloos en onverantwoordelijk. Maar ze was wel degelijk zeer ervaren en zeer goed voorbereid. En kende de risico’s en was ook daar op voorbereid. En ze volbracht haar plan."

Waar ligt bij u de grens tussen lef en roekeloosheid?

"Roekeloosheid betekent voor mij onvoldoende aandacht voor en zicht op de grootste risico’s. Het grotendeels negeren van het feit dat er risico’s zijn. En daarom zijn er geen “plan B”, fall-back scenario of mitigerende maatregelen. Het verschil tussen met een goed plan, team en gebruikmakend van touwen etc een gevaarlijke bergwand beklimmen en dat solo doen zonder touw."

Lees hier alle interviews over de LEF-awards