Buitenlandse ondernemingen mogen in Mexico naar olie en gas gaan boren. 

De wet die dat voor het eerst sinds de nationalisatie van de Mexicaanse oliesector in 1938 mogelijk maakt, is goedgekeurd door het Congres en inmiddels getekend door de meeste Mexicaanse staten. 

Dat meldde de BBC zaterdag.

De wet staat buitenlandse bedrijven toe contracten te sluiten met het Mexicaanse staatsbedrijf Pemex voor olie- en gaswinning. Pemex deelt mee in de opbrengsten.

Door de liberalisering van de sector kan Mexico volgens president Peña Nieto investeringen aantrekken die nodig zijn om de olieproductie weer op peil te brengen. De Mexicaanse olieproductie is gedaald van 3,4 miljoen vaten per dag in 2004 naar 2,5 miljoen vaten per dag.

Peña Nieto sprak van een historische beslissing. "Wij hebben de deur geopend naar een betere toekomst voor ons allen'', zei hij. De wet stuitte op fel verzet van de oppositie. Die vindt dat de nationale belangen van Mexico worden geschaad.

Peña Nieto kwam in december 2012 aan de macht. Hij beloofde zijn landgenoten onder meer hervormingen door te voeren om de economie te stimuleren.