ABN AMRO en maatschappelijk investeerder Start Foundation investeren de komende twee jaar in totaal 680 duizend euro om 160 werkloze Rotterdamse jongeren aan een baan te helpen.

In ruil daarvoor krijgen zij van de gemeente Rotterdam geld voor het aantal uitkeringen dat op die manier wordt bespaard, zo maakte de gemeente donderdag bekend.

Beide partijen investeren de bijna zeven ton in een financiële constructie die de 'social impact bond' heet. In zo'n constructie helpen private partijen bij de aanpak van een sociaal probleem, dat de overheid veel geld kost. In ruil daarvoor betaalt de overheid hun terug met het geld dat op die manier wordt uitgespaard.

De Rotterdamse jongeren worden een halfjaar lang grondig voorbereid op de start van een eigen bedrijf. De hoop is dat zij daarna aan het werk gaan of terugkeren naar school, om meer kennis en ervaring op te doen voordat ze daadwerkelijk een bedrijf oprichten. Een klein deel kiest er ook voor om direct ondernemer te worden.

Maatschappelijke problemen

Uitvoerder van het project is het Rotterdamse bedrijf Buzinezzclub, dat werkloze jongeren weer aan het werk of naar school wil krijgen.

Op basis van een onderzoek verwacht Buzinezzclub dat de jongeren door de constructie gemiddeld 211 dagen korter in de uitkering zitten. Elke dag dat iemand een uitkering heeft, kost dat de gemeente bijna veertig euro, aldus een woordvoerder.

Verantwoordelijk wethouder Marco Florijn (PvdA) noemt de social impact bond een goede manier om toch extra te investeren in maatschappelijke problemen, ook al neemt het overheidsbudget daarvoor af.

"In deze tijd kan de overheid het niet meer alleen", zegt hij. Hij hoopt dan ook dat meer investeerders en ondernemers aan dergelijke initiatieven willen meewerken.