Michiel Herkemij, voormalig topman van koffieconcern DE Master Blenders (Douwe Egberts), krijgt de leiding over vleesverwerker VION. 

Dat maakte het Eindhovense vleesbedrijf dinsdag bekend.

De 49-jarige Herkemij treedt op 15 januari bij VION in dienst. Eind vorig jaar legde hij zijn functie als ceo van Douwe Egberts neer vanwege een verschil van mening met de raad van commissarissen.

Herkemij stond slechts 1 jaar aan de top van DE en leidde de afronding van de splitsing van voormalig moederbedrijf Sara Lee en de beursgang in juni 2012. Daarvoor gaf hij leiding aan de activiteiten van Heineken in Mexico.

Een paar maanden na het vertrek van Herkemij besloot de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser Douwe Egberts voor 7,5 miljard euro over te nemen, waardoor het bedrijf weer van de beurs verdween.

Afstoot

VION heeft de afgelopen maanden verschillende onderdelen verkocht, in een poging zijn financiële positie te versterken. Zo werd de ingrediëntendivisie voor 1,6 miljard euro verkocht aan het Amerikaanse Darling International.

In september werd in Duitsland de productie van worsten, schnitzels en gehaktballen afgestoten. Ook zette VION een ander bedrijfsonderdeel in Wunstorf, waar diepvriesproducten worden gemaakt, in de etalage en werden Britse onderdelen verkocht.

Varkensvlees

VION leed in 2012 een zwaar verlies van 830 miljoen euro. Dat werd vooral veroorzaakt door afboekingen op de voormalige activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en hoge reorganisatiekosten. Het bedrijf kwam onlangs in opspraak, nadat was gebleken dat een onderdeel van het bedrijf vorig jaar 11.000 kilo varkensvlees onterecht heeft verkocht als biologische ham.

Het bedrijf gaf de fout eerder deze maand toe en beloofde daarbij dat procedures zijn aangepast om herhaling te voorkomen.