Hoe belangrijk is lef tonen? NUzakelijk, uitreiker van de LEF-award tijdens Big Improvement Day 2014, vraagt het aan bekende ondernemers.

In deze aflevering: lingerieontwerpster Marlies Dekkers.

Marlies Dekkers werd in 2007 uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar en ontving in 2009 de LEF-award tijdens Big Improvement Day. De jury prees haar om de 'opschudding die ze veroorzaakte in de lingeriewereld'. "Ze is continu vernieuwend en houdt vast aan de doelen die ze wil bereiken."

2013 was een heftig jaar voor Dekkers. Haar lingeriebedrijf werd in augustus failliet verklaard, maar maakte vrijwel meteen een doorstart. Daarnaast startte ze in april haar eigen bed & breakfast.

Wat heb je als ondernemer gedaan waarvoor lef nodig was?

"Ik groeide op in een arbeidersmilieu in Oosterhout. Mijn moeder was huisvrouw en mijn vader werkte keihard in de fabriek. In 1991 studeerde ik cum laude af aan de Academie voor Kunst en Vormgeving Sint Joost in Breda en ontwerp sinds 1993 mijn eigen lingerie.

Om deze stap te nemen ben ik uit mijn veilige omgeving gestapt en heb risico’s genomen waar lef voor nodig was. Je kiest er voor om bijvoorbeeld uit loondienst te gaan en je neemt een grote verantwoordelijkheid op je door banen beschikbaar te stellen. Voor alle stappen zowel klein als groot heb je lef nodig in het ondernemerschap.

Om als ondernemer jezelf staande te houden moet je, je grenzen kunnen verleggen. Dit kan doodeng zijn. Ondernemen is een proces van vallen en opstaan. De vraag is hoe een ondernemer handelt en in hoeverre je risico’s durft te nemen. Het gehele ondernemersproces gaat gepaard met lef, risico’s nemen maar daarin ook een gezonde balans te vinden."

Hoe belangrijk is lef om succesvol te kunnen zijn?

"Om te starten en te bouwen aan je eigen onderneming moet je in eerste instantie moed en durf tonen. Succesvol worden gaat gepaard met meerdere karaktereigenschappen zoals bijvoorbeeld relativeren, orde houden in de vele invloeden die op je afkomen en om uiteindelijk succesvol te zijn en te blijven.

Als je het werk doet dat bij je past, dan geeft je dat geluk. En geluk brengt op zijn beurt weer persoonlijk succes met zich mee."

Waar ligt de grens tussen lef en roekeloosheid?

"Tussen lef en roekeloosheid zit een dunne scheidslijn. Daarom zijn checks en balances belangrijk.

Het Nederlandse systeem is goed geregeld door de raad van toezicht, bestuur en commissarissen. Zij kijken met je mee in hoeverre lef overgaat in te veel risico nemen. Daarvoor is zo’n systeem georganiseerd en dat is heel waardevol.

Ondernemen is uiteindelijk te vergelijken met topsport, daar komt het ook neer op doorzettingsvermogen, offers brengen en focus blijven houden."

Wat vind je een goed voorbeeld van lef bij iemand anders?

"Iedereen die zijn dromen najaagt en die daar iets mee durft te doen heeft lef. Dit bewonder ik en dat moedig ik graag aan.

Mijn droom is dat alle vrouwen mijn motto kennen en daar net als ik ook naar leven; dare to dream, dare to grow, dare to be. Volg je droom! Dat is mijn boodschap."

Lees hier alle interviews over de LEF-awards