De economie van China kampt met 'neerwaartse druk'. De eerder beloofde hervormingen van de economie, om de vertragende groei het hoofd te bieden, moeten dan ook met 'moed' worden doorgevoerd.

Dat schrijft de leiding van de Communistische Partij in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Volgens de partijfunctionarissen kampt de Chinese economie in een aantal industrieën met te veel productiecapaciteit. Ook de aantasting van het milieu is een probleem. "We moeten duidelijk erkennen dat er een neerwaartse druk is op de economie", luidt de verklaring.

Vorige maand beloofde de Chinese Communistische Partij na een vierdaags beraad hervormingen om de industrie en de landbouw te verbeteren.

Vrije markt

Daarbij zou de vrije markt een grotere rol moeten krijgen. Zo moeten private partijen kunnen gaan concurreren met grote staatsconglomeraten. Daarnaast moet de grondpolitiek veranderen, zodat boeren zelf eigenaar kunnen worden van hun land.

De beleidsplannen vormen onderdeel van het nieuwe economische tienjarenplan voor het land. Concrete besluiten zijn echter nog niet genomen. Een werkgroep werkt momenteel aan 'de verdieping van de hervormingen'.

In het rapport schrijft de Communistische Partij te verwachten dat de wereldeconomie volgend jaar geleidelijk hersteld. De instabiliteit in de wereld is echter nog niet weg, zo verwachten de partijfunctionarissen. Een nieuwe bron voor economische groei is bovendien ook nog niet duidelijk.