De industriële productie in de eurozone is in oktober met 1,1 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat maakte het Europese bureau voor de statistiek Eurostat donderdag bekend.

Het cijfer valt flink tegen, want economen hadden gemiddeld verwacht dat de productie met 0,3 procent zou toenemen. In september daalde de productie met een herziene 0,2 procent op maandbasis.

Op jaarbasis nam de productie in de industrie in het eurogebied met 0,2 procent toe. Hier werd in doorsnee gerekend op een stijging met 1,1 procent.

In de gehele Europese Unie was in oktober sprake van een productiedaling met 0,7 procent op maandbasis. Op jaarbasis ging de industriële productie in de EU met 0,8 procent omhoog.

Volgens Eurostat werden in de EU de sterkste productiedalingen op maandbasis gemeten in Ierland (min 11,6 procent), Malta (min 7,4 procent), Nederland (min 3,5 procent) en Zweden (min 1,4 procent).

De sterkste stijgingen werden opgetekend in Litouwen (plus 2,2 procent), Denemarken (plus 1,8 procent) en Tsjechië en Roemenië met allebei een productiegroei van 1,7 procent.