Consumenten willen hun smartphone het liefst ontgrendelen met hun vingerafdruk. Zij verwachten dat meer bedrijven het voorbeeld van Apple, dat een vingerafdruksensor in de iPhone 5S verwerkte, zullen volgen. 

Dat blijkt uit onderzoek (.pdf) van telefoonnetwerkbeheerder Ericsson onder vijfduizend consumenten.

In de iPhone 5S wordt de vingerafdruk gebruikt als extra beveiliging. Ruim de helft van de ondervraagden wil vingerafdrukken als vervanger van het aloude wachtwoord op internet. Liefst 61 procent wil de vingerafdruk gebruiken om het scherm van de telefoon te ontgrendelen.

Ongeveer de helft van de ondervraagden zou interesse hebben in een smartphone die het gezicht van de gebruiker scant om het apparaat te ontgrendelen.

Sensoren

Bedrijven als Fingerprint Cards en Precise Biometrics maken vingerafdruksensoren voor telefoons. In een interview met nieuwsdienst Reuters zei topman Johan Carlstrom van Fingerprint Cards vorige week dat hij verwacht dat zeven of acht van de grootste telefoonfabrikanten volgend jaar vingerafdruksensoren gaan gebruiken. Carlstrom hoopt Samsung binnen te halen als klant.

Naast Apples iPhone 5S heeft ook HTC een smartphone met een vingerafdrukscanner. Die van de One Max is echter op de achterkant van het toestel geplaatst.