Het Nederlandse waterbedrijf Vitens stopt de samenwerking met de Israëlische evenknie Mekorot, omdat dat bedrijf actief is in de bezette gebieden. Dat heeft Vitens dinsdag bekendgemaakt.

Vitens en Mekorot sloten vorige maand een samenwerkingsovereenkomst.

De twee bedrijven wilden gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en innovatie, vooral gericht op de informatievoorziening van de klant.

In overleg met onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken is dit nu geannuleerd. Mekorot blijkt water op te pompen voor nederzettingen in Palestijnse gebieden.

Integriteit

"Vitens hecht groot belang aan integriteit en houdt zich aan (inter)nationale wet- en regelgeving", schrijft het bedrijf. Volgens Vitens zou het heel moeilijk worden om met het bedrijf aan projecten te werken, 'aangezien deze niet los kunnen worden gezien van de politieke context'.

Een woordvoerder zegt dat Vitens vooral "neutraal" wil blijven.

Buitenlandse Zaken ontmoedigt Nederlandse bedrijven om zaken te doen met bedrijven die actief zijn in bezette gebieden.

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) zegde maandag op het laatste moment een afspraak met Mekorot af. Onder meer de GroenLinks-fractie in Overijssel stelde daarop vragen over de samenwerking met Vitens, dat in handen is van gemeenten en provincies.