De werkloosheid in de 34 rijkste landen van de wereld is in oktober gelijk gebleven ten opzichte van een maand eerder.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Ook in augustus kwam de werkloosheid al uit op 7,9 procent van de beroepsbevolking.

Het aantal mensen zonder baan in ontwikkelde economieën kwam in oktober uit op een kleine 48 miljoen. Dat zijn er ruim 13 miljoen meer dan aan het begin van de crisis halverwege 2008.

Vooral in de eurozone ligt de werkloosheid nog hoog, met een percentage van 12,1 procent. Maar dat is wel 0,1 procentpunt lager dan een maand eerder.

Nederland

Nederland ligt met een werkloosheid van 7 procent lager dan gemiddeld in de OESO-landen. Het is de vierde maand op rij dat de Nederlandse werkloosheid gelijk blijft, zo blijkt uit cijfers van de denktank.

De OESO meet de werkloosheid door middel van de ILO-definitie, waardoor het cijfer afwijkt van dat van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft van alle OESO-landen de laagste werkloosheid met 3 procent van de beroepsbevolking. Het Aziatische land wordt op korte afstand gevolgd door Noorwegen en Japan.

In Spanje en Griekenland ligt de werkloosheid het hoogst. Van de Spaanse beroepsbevolking was in oktober bijna 27 procent werkloos. Van Griekenland zijn er alleen cijfers over augustus. Toen kwam de werkloosheid boven de 27 procent uit.