De industriële productie in Nederland is in oktober met 0,4 procent gestegen in vergelijking met een maand eerder. 

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Economen hadden in doorsnee voorspeld dat de productie met 0,9 procent zou toenemen. In september was sprake van een productiegroei met een herziene 1,7 procent.

Op jaarbasis nam de productie in de Nederlandse industrie met 2,1 procent toe. Hier werd gemiddeld gerekend op een groei met 2 procent. Een maand eerder was op jaarbasis sprake van een productietoename met een herziene 0,5 procent.

Hele linie

Volgens het CBS nam in oktober op jaarbasis de productie vrijwel over de hele linie toe. Zowel de elektrotechnische, de machine- als de transportmiddelenindustrie produceerde 5,6 procent meer dan een jaar eerder.

Ook de productie van de voedings- en genotmiddelenindustrie (4,6 procent) en de basismetaal- en metaalproductenindustrie (3,6 procent) ging omhoog.
 
Na drie maanden van krimp was de productie van de aardolie-, chemische en rubber- en kunststofverwerking vrijwel gelijk aan die van een jaar eerder (plus 0,1 procent).

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen