Amerikaanse toezichthouders van financiële markten en instellingen maken dinsdag definitieve voorstellen bekend die de mogelijkheden van banken beperken.

Banken kunnen dan minder makkelijk gokken met geld en risicovolle transacties aangaan. Dat meldden verschillende Amerikaanse media maandag.

De toezichthouders houden dinsdag nog een laatste stemming over de zogenoemde Volcker rules. De regels zijn tot stand gekomen na ruim twee jaar overleg. De definitieve versie wijkt sterk af van de oorspronkelijke opzet. Dat liet een direct betrokkene maandag weten.

Banken beschouwen de regels als de meest gewichtige uitkomst van de roep om sancties tegen financiële instellingen na de financiële crisis.

Afgestoten

Veel banken hebben de afgelopen paar jaren al geanticipeerd op de Volcker rules. Zo hebben ze afdelingen afgestoten die zich bezig hielden met de meeste risicovolle, maar vaak ook de meest winstgevende, activiteiten.

Maar volgens schattingen verdienen de grootste Amerikaanse banken nog steeds tientallen miljarden met transacties die volgens de nieuwe regels niet meer door de beugel zouden kunnen.