Bijna de helft van 250 medewerkers is begin dit jaar ingegaan op een voorstel tot salarisverlaging van werkgever Capgemini.

Dat blijkt uit een interview met HR-directeur Jurgen Wasser van Capgemini in HR-vakblad PW De Gids.
 
Het IT-bedrijf vroeg in januari 250 van de 4.800 medewerkers vrijwillig afstand te doen van een deel van hun salaris. Het alternatief was een fulltime opleidingsprogramma te doorlopen om hun vakkennis up to date te brengen.

Marktwaarde

Dit leidde tot kritiek vanuit de vakbonden, die de salariskortingen 'funest’ noemden. Volgens Capgemini was de maatregel noodzakelijk omdat sommige beloningen niet meer correspondeerden met de marktwaarde van werknemers.
 
Wasser vertelt nu dat 120 medewerkers uiteindelijk hebben ingestemd met een korting op hun salaris. "Zij begrepen onze redenering en konden zich erin vinden." Twintig medewerkers besloten naar aanleiding van het gevraagde loonoffer het bedrijf te verlaten.

Opleidingsprogramma

De rest van de groep moest een fulltime opleidingsprogramma doorlopen om hun marktwaarde te vergroten. "Inmiddels hebben zestig medewerkers het programma doorlopen. Ruim een derde daarvan is nu weer keurig terug op hun oude salarisniveau", aldus Wasser.
 
Kritiek vanuit de vakbonden dat de 'kalibratie' eigenlijk een verkapte ontslagronde betrof, pareert Wasser. "We willen vooral de dialoog aangaan met medewerkers en hen stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Een financiële prikkel helpt daarbij."