Afvalverwerkingsbedrijf Attero, eigendom van lokale overheden, staat op de nominatie om voor 170 miljoen euro te worden verkocht aan de Nederlandse investeringsmaatschappij Waterland.

De aandeelhouderscommissie van de onderneming heeft ingestemd met de verkoop. Dat maken de partijen maandag bekend. De transactie moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.

Attero, voorheen Essent Milieu, is eigendom van zes provincies (74 procent) en 116 gemeenten (26 procent).

Noord-Brabant is met ruim 30,8 procent de grootste aandeelhouder, gevolgd door Overijssel (18,7 procent) en Limburg (16,1 procent).

Kerntaak

Volgens de woordvoerder van Attero is tot verkoop van het bedrijf besloten omdat de provincies afvalverwerking niet langer als een strategische kerntaak beschouwen.
 
Het plan wordt voor advies voorgelegd aan de ondernemingsraad. Daarna besluiten de individuele aandeelhouders over de verkoop van hun aandelen.

Marktconform

De afgelopen jaren werden veel hogere verkoopbedragen genoemd. Maar voorzitter Bert Pauli van de aandeelhouderscommissie noemde de verkoopprijs maandag meer dan marktconform. ''De tijden en de markt zijn enorm veranderd. Er is te veel capaciteit en de tarieven dalen.''

De Brabantse gedeputeerde benadrukt dat het gaat om een nettoprijs en dat er geen risico´s achterblijven. De werkgelegenheid blijft behouden.

Brabant kan als grootste aandeelhouder rekenen op meer dan 50 miljoen euro. Het geld zal worden gebruikt om de jaarlijkse dividendinkomsten te compenseren. De rest wordt geïnvesteerd.

Grote producent

Attero (achthonderd werknemers) verwerkt op vijftien locaties, waaronder Moerdijk en Wijster, ruim 3 miljoen ton afval per jaar. Het bedrijf is naar eigen zeggen een van de grootste producenten van groen gas in Nederland.

Het bedrijf produceert stroom voor 350.000 huishoudens en warmte voor industrie in de buurt van de afvalverwerkingsinstallaties.
 
De onderneming realiseerde in 2012 een omzet van 325 miljoen euro en een operationele winst van 34 miljoen euro.

Waterland

Waterland, dat behalve in Nederland ook in België, Duitsland en Polen actief is, richt zich op investeringen in bedrijven met een omzet tussen 20 miljoen euro en 500 miljoen euro.

Het beheerde vermogen van Waterland, dat inmiddels in meer dan 250 ondernemingen heeft geïnvesteerd, bedraagt momenteel 2,5 miljard euro. De koop moet in april worden afgerond.