De Duitse export is in oktober met 0,2 procent gestegen in vergelijking met een maand eerder. Dat maakt het Duitse federale bureau voor de statistiek maandag bekend. 

Economen hadden gemiddeld op een exportdaling gerekend van 0,5 procent. In september ging de export nog met 1,7 procent omhoog. 

De export nam, vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden, in oktober op jaarbasis met 0,6 procent toe. Die kwam uit op een record van 99,1 miljard euro. 

De Duitse import steeg in oktober met 2,9 procent, terwijl in doorsnee een stijging van 1,1 procent was voorspeld. In september was er nog sprake van een afname van de invoer met 1,9 procent. Op maandbasis zakte de import met 1,6 procent tot 81,2 miljard euro. 

Handelsoverschot

Het Duitse handelsoverschot kwam in oktober uit op 17,9 miljard euro, waar economen in doorsnee rekenden op 18,3 miljard euro. Het overschot was een maand eerder 20,3 miljard euro. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden kwam het overschot uit op 16,8 miljard euro.

Het overschot op de lopende rekening bedroeg 19,1 miljard euro, ten opzichte van een naar boven toe bijgestelde 20 miljard euro een maand eerder.

Industrie

Verder is de productie van de Duitse industrie in oktober onverwacht verder gedaald. De industrie produceerde 1,2 procent minder dan een maand eerder, na een herziene daling van 0,7 procent in september.

Economen rekenden gemiddeld op een toename van de productie van 0,7 procent.

Vergeleken met een jaar geleden groeide de Duitse industriële productie met 1 procent, waar marktanalisten in doorsnee rekenden op 3,1 procent.

Het cijfer van september werd naar beneden toe bijgesteld, van een groei van 1 procent naar een toename van 0,6 procent.