Een samenwerkingsforum moet de banden van Nederland met de Palestijnse Gebieden versterken. Premier Mark Rutte was zaterdag in Bethlehem bij de oprichting van het eerste forum. 

Een eerste resultaat bereikte het Nederlands bedrijf Merford. Door samen te werken met zowel Palestijnen als Israëli's hoopt het bedrijf problemen tussen de strijdende partijen te omzeilen.

De Nederlandse producent van veiligheidsdeuren met een jaaromzet van 35 miljoen euro tekent een jointventure-overeenkomst met de Palestijnse deurenmaker Super Nimer. Merford gaat technologie en kennis voor de productie van kogel- en explosiewerende deuren leveren en bouwt het een fabriek nabij Hebron op de Westelijke Jordaanoever.

De helft van de deuren van Super Nimer wordt omwille van de lage loonkosten in de Palestijnse Gebieden gemaakt, maar de eindassemblage wordt in Israël gedaan. Die deuren worden met het stempel 'Made in Israël' over de hele wereld geëxporteerd.

''Israël is een wereldleider op het gebied van veiligheidsproducten zoals de onze. Dat stempel is erg belangrijk voor de reputatie'', zegt algemeen directeur Arjan Ros van Merford.

Arabische landen

De overige producten van Super Nimer gaan namelijk naar Arabische landen in de regio met wie Israël meestal niet openlijk handelt. ''Het mes snijdt aan twee kanten. Wij krijgen toegang tot de Arabische wereld en Super Nimer krijgt via ons toegang tot de rest van de wereld'', legt Ros uit.

Volgens Ahmad Nimer al- Amleh van Super Nimer creëert de overeenkomst werkgelegenheid in Hebron en krijgt het bedrijf via Nederland toegang tot internationale markten. Dat het Palestijnse bedrijf zo nauw samenwerkt met een Israëlische partner, was voor Ros doorslaggevend. ''Wij zijn niet bezorgd voor problemen tussen Israël en de Palestijnen die onze productie kunnen verstoren. Omdat Super Nimer en Israël van elkaar afhankelijk zijn bij de productie, hebben beide partijen belang bij goede verstandhoudingen.''

Lees ook:  'Ondernemerschap beste weg naar vrede Israël