Een wereldwijd handelsverdrag is goed voor het bedrijfsleven. Verladersorganisatie EVO, belangenbehartiger van 20.000 handels- en productiebedrijven, vindt het belangrijk dat de WTO douaneprocedures internationaal versoepelt.

Dat liet EVO zaterdag weten nadat de wereldhandelsorganisatie WTO op Bali voor het eerst sinds de oprichting in 1995 een wereldwijd handelsverdrag heeft gesloten.

Alle 159 leden van de organisatie zijn akkoord. De op Bali gemaakte afspraken moeten vooral zorgen voor het versoepelen van douaneprocedures. Dit zou de wereldeconomie een biljoen dollar kunnen opleveren.

EVO leverde voorafgaand aan de WTO-besprekingen een 'verlanglijstje' namens het bedrijfsleven in bij de Nederlandse delegatie op Bali.

Grens

Belangrijke punten zijn een beperking van de gemiddelde tijd dat goederen aan de grens mogen stilstaan en een betere afstemming tussen verschillende overheidsdiensten aan de grens, zoals de voedsel en warenautoriteit en de milieudienst.

''Als deze hindernissen in de internationale goederenstroom worden aangepakt, is dit een enorme winst voor het bedrijfsleven. Een container die stilstaat kost bedrijven namelijk duizend euro per dag per container'', benadrukt EVO.