Vooral de Rotterdamse chauvinisten mogen het dan misschien graag roepen, maar Rotterdam is ondanks de slogan World Port World City zeker geen wereldstad. ''Niet als het gaat om wonen, cultuur, recreatie en winkelen. Dan is er echt een verschil met andere havensteden als Londen en Hamburg.''

Dat stelt directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam. ''Als je kijkt naar de omvang van de haven, dan is duidelijk dat er meer gerelateerde kantooractiviteiten in Rotterdam zouden kunnen zitten. Dat dat nu onvoldoende lukt, komt doordat Rotterdam geen wereldstad is'', aldus Smits.

Het is niet alleen het inwoneraantal dat het niet haalt bij echte wereldsteden, maar het ontbreekt in de stad ook aan monumenten die je als wereldburger gezien moet hebben, vindt Smits.

''In die zin hebben we wel een haven van wereldniveau. Internationaal kent iedereen Rotterdam als kwalitatief de beste haven ter wereld. Maar verder moeten we vooral met beide benen op de grond bijven staan'', zei Smits.

Wereldstad

Aan een wereldstad kan volgens Smits wel worden gewerkt. Hij pleitte ervoor om bepaalde gebieden die ontwikkeld moeten worden, af te zonderen van de rest van de stad. Voor de ontwikkeling van die gebieden kies je een bedrijfsmatige aanpak. ''Je genereert daarmee een dynamiek die de gemeentelijke overheid door zijn aard niet heeft'', aldus Smits, die een vergelijking maakte met de verzelfstandiging van het havenbedrijf in 2004.

''Ik zou zeggen: gebruik die ervaring. Maak een langetermijnvisie, stel randvoorwaarden en richt een degelijke organisatie op, die het vertrouwen heeft van de politiek, met een bekwame raad van commissarissen, de ruimte om de best beschikbare mensen aan te trekken, en, belangrijk, met voldoende eigen inkomsten om op eigen benen te kunnen staan.''