Financiële instellingen in China mogen geen bitcointransacties meer uitvoeren.

De Chinese Volksbank, de centrale bank van het land, heeft dat donderdag verboden.

In een verklaring stelt de bank dat er te veel risico's zijn verbonden aan speculatie met bitcoins, en dat bitcoins bovendien kunnen worden misbruikt om geld wit te wassen, of voor gebruik door criminelen.

Chinese burgers mogen nog wel in bitcoins handelen, maar de bank wijst erop dat zij daarmee risico's op zich nemen. De bank stelt dat bedrijven transacties met bitcoins niet kunnen verzekeren.

Volgens de Volksbank is de bitcoin eigenlijk ook geen valuta te noemen, omdat er geen centrale autoriteit achter zit. De bank bestempelt bitcoins dan ook als "virtuele goederen".

Wisseldiensten

Juist in China is het genereren en handelen van bitcoins erg populair. BTC China, de grootste wisseldienst van het land, verwerkt elke dag transacties met een waarde van zo'n 55 miljoen euro. In de afgelopen maand was BTC China goed voor ongeveer één derde van het wereldwijde bitcoinverkeer.

Het is onduidelijk wat voor effect de nieuwe regels van de Volksbank zullen hebben op Chinese wisseldiensten. Eén bitcoin is donderdagochtend zo'n 880 euro waard.

Wat zijn bitcoins en wat kan je ermee? | Bekijk de gevaren en alternatieven van bitcoin