De pensioenleeftijd in Groot-Brittannië gaat vermoedelijk sneller omhoog dan verwacht.

Minister van Financiën George Osborne maakt donderdag nieuwe plannen bekend waarin die leeftijd beter wordt gekoppeld aan de stijgende levensverwachting, berichtten Britse media.

Britten mogen op termijn in principe niet langer dan een derde van hun volwassen leven gepensioneerd zijn. Dat betekent volgens waarnemers waarschijnlijk dat de huidige generatie twintigers moet doorwerken tot ze 70 zijn, meldde de BBC.

Staatspensioen

Er was al afgesproken dat de leeftijd waarop mensen hun staatspensioen, een soort AOW, kunnen opeisen geleidelijk omhoog gaat. Zo kunnen Britten in 2028 waarschijnlijk op hun 67e stoppen met werken. Doordat de levensverwachting sneller stijgt dan gedacht, moet de pensioenleeftijd daarna echter sneller omhoog dan gepland.

Volgens The Independent moet het plan de komende 50 jaar een besparing van honderden miljarden opleveren. Een overheidsbron vertelde de krant dat de pensioenleeftijd straks iedere vijf jaar opnieuw wordt bekeken. Dat zou noodzakelijk zijn, omdat mensen steeds ,,langer en gezonder leven´´