Een nieuwe IKEA-vestiging in Valencia heeft in twee dagen tijd zo veel sollicitatiebrieven gekregen dat het computersysteem van de Spaanse bedrijfstak compleet op tilt sloeg. 

Dat meldt een woordvoerder van het concern in Spanje woensdag. In totaal zouden meer dan twintigduizend mensen online hebben gesolliciteerd op vierhonderd vacatures.

De zegsman spreekt van een 'nooit eerder vertoonde toestroom' van sollicitanten, voor de winkel die volgend jaar in Valencia opengaat. Het Zweedse woonwarenhuis heeft de online sollicitatiepagina daarom nu tijdelijk afgesloten.

In 2009 ontving een nieuwe vestiging in het Zuid-Spaanse Jerez al eens vijftigduizend sollicitaties, maar dat was in meer dan een maand tijd.

De stormloop aan werkzoekenden is tekenend voor de werkloosheid in Spanje, waar zes miljoen mensen zonder baan thuiszitten. In oktober liep de werkloosheid in Spanje voor de eerste keer in zes jaar terug. Toch zit nog altijd zo'n 26 procent van de beroepsbevolking zonder werk, na een recessie die meer dan twee jaar duurde.