Rabobank gaat naar de beurs met de ledencertificaten. Dat maakt de bank dinsdag bekend.

Door de certificaten open te stellen voor alle beleggers wordt de verhandelbaarheid vergroot en kunnen bijvoorbeeld ook institutionele beleggers ze kopen.

De Rabobank heeft eerder dit jaar al aangegeven de verhandelbaarheid van haar ledencertificaten te willen verruimen naar niet-leden. Dat versterkt volgens de bank de kapitaalpositie.

De minimumvergoeding voor bezitters van certificaten wordt overigens verhoogd van 5,2 procent naar 6,5 procent. De ledencertificaten veranderen ook van naam en gaan verder als Rabobank Certificaten, zegt een woordvoerder.

Institutionele beleggers hebben volgens het financiële concern al langer belangstelling getoond voor het beleggingsproduct, dat tot nu toe alleen werd verhandeld op een interne markt.

Geringe handel

Rabobank creëerde de ledencertificaten in 2000 om de leden van de bank de mogelijkheid te geven te participeren in het eigen vermogen van de Rabobank.

Tot 2012 was er sprake van een geringe handel. Daarna nam het aanbod echter scherp toe, onder meer door de onrust op de financiële markten en onlangs de Libor-zaak waarbij Rabobank betrokken was. Zo was er in november sprake van een aanbod van 40 miljoen stukken.

Risico

Ook een bericht van Rabobank zelf, waarbij het houders wees op het risico van de belegging en het belang van spreiding, zorgde voor een groter aanbod van de stukken.

De certificaathoudersvergadering moet overigens nog instemmen met de notering. Deze vergadering zal volgens Rabobank snel plaatsvinden. Naar verwachting zullen de certificaten dan vanaf eind januari verhandeld worden met een notering op de effectenbeurs.