De activiteit in de Nederlandse industrie is in november verder gegroeid. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag bekend.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, kwam in november uit op 56,8 en bereikte daarmee het hoogste peil sinds april 2011. Een niveau boven de 50 wijst op groei, daaronder op krimp. In oktober was nog sprake van een stand van 54,4.

De productieomvang was aanzienlijk hoger dan vorige maand, aldus de organisatie. De groei van het aantal nieuwe orders was de sterkste sinds april 2011. Hetzelfde gold voor de toename van het aantal nieuwe exportorders. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam voor het eerst in 32 maanden toe, zij het in geringe mate.

Voorraad

De hoeveelheid ingekochte materialen steeg het sterkst sinds april 2011. De voorraad ingekochte materialen steeg voor de vierde maand op rij, al was deze stijging de kleinste in die periode. De voorraad gereed product daalde voor de twaalfde achtereenvolgende maand.

De Nevi constateert dat de toeleveringsketen een belangrijk knelpunt begint te worden voor de bedrijvigheid in de industrie. ''Meer orders in portefeuille schroeft het productievolume op waardoor bedrijven meer personeel en meer componenten en materialen nodig hebben. Hier gaat de schoen wringen want het valt niet mee de inkoopbehoeften tijdig ingevuld te krijgen'', concludeert de organisatie.

Levertijden

Dat wordt volgens de Nevi onder meer geïllustreerd door de verslechterde index voor levertijden en oplopende achterstanden in productie. ''Dit zijn problemen die de industrie de afgelopen jaren niet heeft gekend.''

De werkgelegenheid in de sector steeg in november voor de derde maand op rij, ook in de grootste mate sinds juli 2011. De inkoopprijsinflatie bereikte het hoogste niveau in 12 maanden en de verkoopprijzen stegen beperkt.

Europa

De industriële bedrijvigheid in de eurozone is ook in november toegenomen. De groei is zelfs weer iets aangetrokken ten opzichte van oktober. Dat meldde het Britse marktonderzoeksbureau Markit maandag op basis van definitieve cijfers.

De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurolanden kwam vorige maand uit op 51,6, tegen 51,5 in een voorlopige raming. In oktober daalde de graadmeter naar een stand van 51,1. Een indexstand boven de 50 wijst op groei in de sector, een lagere uitslag wijst op krimp.

De cijfers zijn iets beter dan verwacht. Door persbureau Bloomberg gepolste economen gingen er gemiddeld van uit dat de eerste raming overeind zou blijven.

Duitsland

Duitsland blijft een belangrijke groeimotor voor de industrie in de eurozone. De inkoopmanagersindex steeg daar van 51,1 in oktober naar 52,7 vorige maand. In een eerste raming werd nog een stand van 52,5 gemeld, waarvan economen dachten dat die niet zou worden bijgesteld.

Ook in Italië viel de groei van de industriële sector sterker uit dan eerder was voorzien. In Frankrijk was nog altijd sprake van een krimp, maar die was wel kleiner dan aanvankelijk werd geschat.

De Spaanse industrie stelde daarentegen teleur. De inkoopmanagersindex zakte daar tegen de verwachtingen in onder de grens die het verschil aangeeft tussen groei en krimp, en kwam uit op 48,6. De gemiddelde verwachting hier was een stand van 51,1 na 50,9 in oktober.

VS

Ook de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie is in november flink toegenomen ten opzichte van oktober. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau Markit maandag bekendmaakte.

De inkoopmanagersindex van het ISM steeg van 51,8 naar een definitieve 54,7 vorige maand. Economen gingen er in doorsnee van uit dat de definitieve indexstand gelijk zou zijn aan de voorlopige 54,3 die eerder werd gemeld. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.