De privacyvoorwaarden van Google schenden de wet bescherming persoonsgegevens in Nederland.

Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) na onderzoek.

De nieuwe voorwaarden gingen op 1 maart 2012 in en Google combineert sindsdien gegevens van gebruikers uit diverse diensten. Zo kan data uit Google Maps gebruikt worden bij Youtube en andersom.

Google licht gebruikers onvoldoende in over welke gegevens het precies verzamelt en koppelt en voor welke doeleinden het bedrijf dat doet. Bovendien wordt er geen toestemming gevraagd.

Wat de gevolgen van de overtreding zijn, is nog onduidelijk. Het CBP heeft Google uitgenodigd voor een hoorzitting waarna de toezichthouder zal beslissen over handhavende middelen.

Onzichtbaar web

"Het is bijna onmogelijk om op internet niet van Google-diensten gebruik te maken", aldus de toezichthouder die daarbij verwijst naar de zoekmachine, Gmail en Youtube. ''Google spint een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens, zonder onze toestemming. En dat is bij wet verboden", stelt CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm.

De gegevens worden gekoppeld voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties en personalisatie van de diensten. Het CBP stelt dat het gaat om gevoelige informatie zoals betalingsinformatie, locatiegegevens en gegevens over surfgedrag over meerdere websites. Het is voor gebruikers niet mogelijk het koppelen van informatie uit te zetten.

Onderzoeken

Google heeft sinds de aanvang van het onderzoek in 2013, en naar aanleiding van andere onderzoeken, wel al wijzigingen aan de voorwaarden en informatievoorziening doorgevoerd. Die zijn volgens het CBP nog niet voldoende.

Google stelt in een reactie: "Ons privacybeleid respecteert de Europese wetgeving en stelt ons in staat om simpelere en efficiëntere diensten te creëren. We hebben gedurende dit proces elke mogelijkheid aangegrepen om het gesprek met het CBP aan te gaan en dat zullen we ook blijven doen."

Er lopen ook onderzoeken in Duitsland, Italië, Spanje, Groot-Brittannië en Frankrijk. Nederland is het eerste land dat concludeert dat de zoekgigant de wet overtreedt. Het bedrijf ligt de afgelopen jaren regelmatig onder vuur vanwege onder meer privacyschending en machtsmisbruik.

Europese wetgeving

Google zegt dat het bedrijf zich houdt aan de Europese wetgeving op het gebied van privacybeleid. Dat heeft het internetbedrijf donderdag laten weten in reactie op uitlatingen van het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

''Ons privacybeleid respecteert Europese wetgeving en stelt ons in staat om simpelere en efficiëntere diensten te creëren.''

Volgens het CBP is de manier waarop Google omgaat met de privégegevens van internetgebruikers, echter illegaal. Het college heeft Google daarom uitgenodigd voor een hoorzitting. Tijdens die zitting wordt besloten of er een voorwaardelijke boete wordt opgelegd.

Daarop stelt Google: ''We hebben gedurende dit proces elke mogelijkheid aangegrepen om het gesprek met het CBP aan te gaan en dat zullen we ook blijven doen.''

Bekijk de vier grote onderzoeken naar Google

Bekijk een opiniestuk waarin Google de privacyvoorwaarden verdedigt