Tijdens De Partnership Verkiezing hebben Albert Heijn en Icco donderdagavond beslag gelegd op de Best New Partnership Award. Interface en ZSL gingen naar huis met de prijs voor Best Existing Partnership.

Het evenement vond plaats in De Rode Hoed in Amsterdam en werd georganiseerd door The Punchy Pack, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, NCDO en FMO. De competitie daagt jonge professionals uit door middel van partnerships een businessplan in een ontwikkelingsland op te zetten.

Het animo om deel te nemen was hoog dit jaar, aldus Chantal Inen, oprichtster van The Punchy Pack. "Over alle categorieën werden 22 cases ingediend."

Albert Heijn

In de categorie nieuwe corporate partnerships vond de vijfkoppige jury het voorstel van Albert Heijn en Icco uiteindelijk het best. De samenwerking heeft als doel kleine avocadoboeren uit het noorden van Zuid-Afrika aan te sluiten op de productieketen van Albert Heijn.

''In die regio worden avocado’s vroeg gekweekt, waardoor we het seizoen kunnen vervroegen en meer avocado’s uit Zuid-Afrika kunnen halen'', aldus Jutta van Rheenen van Albert Heijn.

Avocado's

De kleine boeren worden in samenwerking met Icco lokaal opgeleid en tot een sterke organisatie gesmeed. Partner Westfalia stelt haar technische kennis beschikbaar, zodat de verzorging van bomen en de irrigatie geoptimaliseerd kan worden.

Van Rheenen: ''We willen de keten graag verduurzamen. De boeren staan op die manier sterker in hun rol van leverancier.''

Juryvoorzitter Jeroen Roodenburg roemde het plan vanwege de daadwerkelijke integratie van duurzaamheid in het businessmodel. ''Met dit voorstel worden producten duurzamer geteeld. Het verandert de hele keten.'' De prijs bestond uit een startkapitaal van 2500 euro en een consult van ontwikkelingsbank FMO.

Winnaars

De avond kende nog vele andere winnaars. In de MKB-categorie van beste nieuwe partnerships won het plan van Mido Dairy en Van den Heuvel om een gepasteuriseerde zuivelfabriek in Afghanistan op te zetten.

De prijs voor de beste, reeds bestaande samenwerking ging naar Interface en ZSL, die afgedankte visnetten omzetten in grondstof voor tapijttegels.

Overige winnaars:

Public-private Partnership Award: Universal Access to Female Condoms

Aanmoedigingsprijs Best New Corporate Partnership: Vebego - ICS